lördag 17 december 2016

Värnas asylrätten av utvisningar?

Sista veckan har flyktingpolitiken uppmärksammats kraftigt.

Massmedia blev uppmärksammade på tvångsutvisningarna från Arlanda i måndags. Flera artiklar och radioinslag blev följden. Martin Schibbye och BlankSpot Project inleddde omedelbart ett projekt för en reportagserie om och från Afghanistan.

Två dagar senare lanserade Sveriges kristna råd Juluppropet, där man pläderar för en mänskligare flyktingpolitik. Man uppmanar regeringen att ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro, ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv och undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening.

Samma dag skickade 175 barnläkare och barnpsykiatriker ett brev till Sveriges regering. Där betonar man stopp dels för godtyckliga åldersuppskrivningar, dels för utvisningar av barn och unga.

Men politiker uttrycker sig oklart. Så här säger Ebba Bush-Thoor, Kristdemokraterna: "Vi röstade emot förslaget att hålla familjer isär. Jag kommer fortsätta göra allt jag kan för att lagen ändras. Det är också viktigt att värna asylrätten. Det innebär både att den som har skyddsskäl och behov av hjälp måste kunna få det men också att den som bedöms sakna skyddsskäl inte får stanna utan ska lämna. Vi ska ha ett ordnat och rättssäkert mottagande i Sverige. Det behövs för att vi även framöver ska kunna hjälpa människor i nöd.  Det innebär att det inte kan råda fri amnesti utan asylrätten måste värnas och följas."

Något liknande har jag hört från en socialdemokrat. "Vi måste värna om rätten till asyl och familjeåterförening, men de som saknar skyddsskäl ska skickas härifrång".

För mig blir detta absurt. Att asylrätten "värnas" genom att tolka människors asylskäl så negativt som möjligt. Att prata om familjeåterförening samtidigt som man skickar tonåringar utan annan familj än den svenska, eller med familj i Iran eller Pakistan, till ett land de aldrig varit i känns inte förtroendeingivande. 

Ska de ensamkommande skickas härifrån så ska det förstås vara till sina familjer, oavsett var dessa råkar befinna sig! UNHCR har uttalat sig om detta. 

1 kommentar:

  1. Politiker pratar bakvänt hela tiden. Fagra ord som ingen kan ha något emot, medan verkligheten ser helt annorlunda ut. Hur kan dom förvänta sig att vi ska ha förtroende?

    SvaraRadera