Hej!
Jag skulle vilja ta hjälp av er att sprida superviktig information som berör ensamkommande barn som haft Malmö som ankomstkommun, alltså först blivit placerade av socialtjänsten i Malmö vid ankomst till Sverige under hösten 2015, särskilt i närhet till det kritiska brytdatumet 24 nov.
Under hösten 2015 placerades totalt ca 14500 ensamkommande barn av socialtjänsten i Malmö stad, Sociala Resursförvaltningen vid ankomst. Socialtjänsten såg till att de så snabbt som möjligt (med några timmars fördröjning) tilldelades dossnummer/beteckningsnummer från Migrationsverket som fungerade som en första individregistrering som asylsökande.
Barnen kallades dock inte in på ansökningssamtal till MIG direkt på grund av hög belastning på ansökningsenheterna på MIG. För ett stort antal barn dröjde det rätt lång tid, ibland upp till ett par veckor innan de fick komma in till Migrationsverket för att fullfölja sin asylansökan. Ett stort antal barn anlände alltså innan den 24 november 2015 (under hela november månad totalt drygt 4600 barn), men fick tid för samtal på Migrationsverket för att registrera sin asylansökan efter den 24 nov.
MIG framhöll dock att det var tilldelning av dossnummer i samband med placering av socialtjänsten som räknades som registrering av asylansökan, eftersom det var deras egen oförmåga att hantera det stora antalet ansökningar som ledde till att det dröjde innan barnen fick komma in till MIG. Så om ett barn anlände, placerades och tilldelades ett dossnummer t.ex. den 23 nov så är det det datumet som ska räknas som datum för registrering av asylansökan, vilket betyder att barnets asylansökan ska prövas enligt ordinarie utlänningslag, inte begränsningslagen.
Migrationsverket har nu öppet sagt att de inte längre håller fast vid detta, utan att de går på datumet då barnet varit inne på Migrationsverkets ansökningsenhet och sökt asyl, inte ankomstdatum.
Det stora antal barn som är berörda av detta har anvisats till olika kommuner runtom i landet, så det är superviktigt att sprida information om att de bör höra av sig till socialtjänsten i Malmö som kan lämna ut handlingar som visar första placeringsdatum, om det finns osäkerhet/oenighet kring när barnet först ansökt om asyl – alltså enligt vilken asyllagstiftning barnets ansökan ska prövas. Framförallt gode män, socialsekreterare och givetvis ungdomarna själva bör få informationen.
Många av dessa barn har kanske redan hunnit få ett första beslut i sina ärenden, men då går det fortfarande att använda sig av dokument från socialtjänsten i en överklagansprocess för att bevisa att de kommit innan den 24 november, om de felaktigt prövats enligt begränsningslagen. Enklast möjliga är att barnens socialsekreterare hör av sig till mottagningsteamet, Malmö stad, på så sätt går det snabbast att få ut handlingar. För att kunna hitta informationen i socialtjänstens system behövs ett dossiérnummer (det ärendenummer som Migrationsverket tilldelar alla asylsökande) så det är bra att ha det redo vid en eventuell förfrågan.
Kontakt kan tas med Mottagningsteamet på Verksamheten ensamkommande barn, Sociala Resursförvaltningen, Malmö stad. Man kan antingen maila till ensamkommandebarn@malmo.se eller ringa på 0733-91 54 13.
Jag skickar även den här informationen till FARR, SKL har också kontaktats. Sprid gärna vidare på andra sätt i era kanaler. Om någon vill ta det till media är det bara välkommet! Det är helt sjukt att Migrationsverket försöker förhindra ett stort antal barn att få möjlighet att prövas enligt ordinarie utlänningslag med allt vad det innebär.
Hör av er om ni har några frågor!
Allt gott,
Sofi Jansson
Tack för detta! Jag behöver stöd i att argumentera för att barn som kom efter 24 nov 2015 också ska omfattas, så länge de haft lång handläggningstid. Det är ju den långa handläggningstiden som är relevant, inte om man kom innan en juridisk ändring i deras villkor meddelades.
SvaraRaderaDet är jag också intresserad av!
SvaraRaderaDet ska vara skyddsskälen som är avgörande. Jag tror att man måste leta där. Bland annat säkerheten i Afghanistan.
SvaraRaderaVet någon om remissförfarandet har inletts? Viktigt att alla rörelser diskuterar hur/vad ska skrivas, så att mesta möjliga samsyn präglar remisserna.
SvaraRadera