Skolgång och uppehållstillstånd

tisdag 10 oktober 2017

Motståndet mot utvisningarna växer!


- 1939 sade vi nej till 10 asylsökande judiska läkare från Tyskland. Vi skäms.
- 1945 utlämnade vi 146 baltiska soldater till Sovjet. Vi skäms.
- 2017 planerar vi för att skicka 12 000 tonåringar till ett land i kaos. Ska vi skämmas?

Tvångsutvisningen av 17 personer till Kabul, varav de flesta ensamkommande unga, sker bara några dagar efter att Amnesty släppt rapport där de avråder från att utvisa till Afghanistan. UNHCR, UD, Röda Korset, BRIS, Svenska Kyrkan, Rädda Barnen, Europa rådets kommissionär för mänskliga rättigheter är alla kritiska mot hanteringen av ensamkommande i Sverige och utvisningarna till Afghanistan. Afghanska flyktingministrarna vädjar till Sverige att inte tvångsutvisa unga.
Uppmärksamheten i media har ökat under sommaren. Den tog riktig fart i samband med de sittstrejkande ungdomarna. Många inlägg är skrivna av civilpersoner. Stora dagstidningar har haft stort uppslagna reportage. Medias sympatier, med få undantag, är på ungdomarnas sida. 
Medias uppmärksamhet har ökat än mer inför dagens utvisningar. DN, SvD, Ekot, P1, Uppdrag Granskning på förvaret, P4 Göteborg, P4 Uppsala, SVT Väst och många lokala tidningar och radiokanaler bevakar och följer. 
Civilsamhällets uppmärksamhet ökar. "Vanliga" oengagerade människor säger "det här är förskräckligt, hur kan vi göra så?" I sociala media ökar aktiviteterna. Facebookgruppen Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! släpper in hundra nya medlemmar per dag. Trådarna blir mycket långa, med många olika skribenter, när t.ex. tvångsdeportationerna diskuteras. 
Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, brukar ge riksdagsledamöterna lugnande besked. 
Siffrorna han lägger fram är tillrättalagda. Siffran "83 % av barnen får stanna" är inte fel - men bara en del av sanningen. Av dem som registrerades som ensamkommande barn från Afghanistan under 2015-2016, och som ansågs som barn då beslut fattades, är det 67 % som fått uppehållstillstånd, de flesta permanent. Av dem som ansågs som 18 år eller äldre vid beslut är det mindre än 5 % som fått någon form av uppehållstillstånd. 
Lugnande besked ges också om läget i Afghanistan, trots att alla vet att det ständigt förvärras, och att inte ens de "säkra zonerna" kan anses säkra vid individuell bedömning av asylskälen. 
När frågan kommer om att det är många som hör av sig om asylfrågorna ger han det lugnande svaret: ”Ja det där är samma personer som skriver till mig, de är känslomässigt bundna till de asylsökande”.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar