Skolgång och uppehållstillstånd

fredag 28 september 2018

Hur säkert är Afghanistan? 4 oktober 2018


Under flyktingvågen 2015 registrerades 23 500 asylsökande med afghansk bakgrund som ensamkommande barn. De har väntat i åratal på sina beslut, och de flesta har fått avslag, baserat på Migrationsverkets bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan.

Det senaste rättsliga ställningstagandet gällande säkerhetsläget gjordes för ett år sedan. Det baserades på uppgifter från 2017. Migrationsverket har inte gett några signaler om att ett nytt ställningstagande är på gång.
Ett av de större nätverken för de ensamkommande ungdomarna, Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!, ordnar nu en internationell konferens om säkerheten i Afghanistan.
- Vi får rapporter om hur barnfamiljer som utvisats från Sverige bor i källare. Barnen får inte gå ut och kan inte gå i skolan. Ibland har de inte ens mat, säger Karin Fridell Anter i Uppsala, en av initiativtagarna till konferensen.
Internationella organisationer som UNHCR och Röda Korset har länge påtalat att det är emot mänskliga rättigheter att utvisa till Afghanistan. Europeiska länder hanterar frågan på olika sätt. Norge och Sverige har de hårdaste reglerna och ensamutvisar både barn och kvinnor.
- Migrationsverket har just gett ut en rapport om säkerheten i Ghazni, staden som talibanerna satte i brand för några veckor sedan. Huvudvägen från Kabul söderut går genom Ghazni. Enligt Migrationsverkets nya rapport är den minerad och mycket farlig att resa på. Ändå hänvisas våra ungdomar att ta sig till Ghazni med buss från Kabul, säger Ingrid Eckerman, den andra initiativtagaren.
Konferensen den 4 oktober ska fylla i luckorna i våra kunskaper om det aktuella läget i Afghanistan. Professor William Maley och Niamatullah Ibrahimi från Australien är båda experter på Afghanistan. Lisa Schuster från London har forskat på återvändarnas situation. Anders Fänge har varit Svenska Afghanistankommitténs landexpert och tillbringat många år i Afghanistan.
- Vi har redan märkt stort intresse för konferensen. Vi hoppas att även politiker vågar sig hit, avslutar Ingrid Eckerman.
Fakta
Uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! publicerades i oktober 2016. Till detta kopplades en hemsida och en facebookgrupp med samma namn. Detta har utvecklats till ett aktivt nätverk med åtskilliga debattörer, flera facebookgrupper, en manifestation, en registrerad förening och nu en konferens. Facebookgruppen har idag 21 000 medlemmar varav en stor del är afghanska ungdomar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar