Ill. Katarina Liliequist |
En liten uppdatering för dem som har svårt att hinna med:
- Antalet civila döda och skadade i Afghanistan nådde enligt FN rekordhöjder under tredje kvartalet 2019. SVT:s korrespondent Samir Abu Eid rapporterar från Kabul att där finns ingen säkerhet, ingen vet när eller var nästa explosion sker. Allt fler flyktingar, både från landsbygden och från Iran och Pakistan, kommer till flyktinglägren vid de stora städerna. Där är brist på arbete, skola, vatten, mat, sanitet.
- Ted Rosvall, känd släktforskare mm som engagerat sig för ensamkommande ungdomar, har talat till Konungen. Lyssna här!
- Dom som stod kvar är titeln på Thord Erikssons senaste bok. Den har väckt berättigad uppmärksamhet. Här beskrivs väljarnas upplevelser av när deras "lånebarn" betraktas som icke önskvärda av Migrationsverket och våra valda politiker.
- Rättsosäkerheten fortsätter. Läs berättelsen om Mortezas, 16 år. Det är många tonåringar som varit här i fyra år och som med bävan ser fram emot sin 18-årsdag då de ska utvisas.
- Tvångsdeportationerna fortsätter. Det gäller ungdomar såväl som konvertiter, ateister, hbtq-personer. Pressen på Migrationsverket att ge avslag är mycket hård.
- Några barnfamiljer träffade socialdemokratiska riksdagsledamöter. Det slutade med att alla grät. Läs mer! Afghanistan tar för närvarande inte emot tvångsutvisade familjer. Men de bävar för den dag då äldste sonen fyller 18 år, efter att ha bott mer än halva livet i Sverige. Då utgör han det manliga skydd som resten av familjen - eller åtminstone systrarna över 18 år - ska ha för att kunna utvisas.
- 34 organisationer har undertecknat ett upprop till (s) att ge uppehållstillstånd till de f.d. ensamkommande.
- SKL protesterar över den ofullkomliga och oklara gymnasielagen. Det är risk att många av de ungdomar som fått tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier inte kommer att klara kraven i lagen, så som de tolkas av Migrationsverket. Lagen är så oklar att Migrationsverkets företrädare gett fel information på sin föreläsningsturné.
- Uppsala FN-förenings fredspris har tilldelats dels Stöttepelaren, en förening som stödjer ensamkommande barn och unga som saknar annat stöd, dels Uppsalastödet som arbetar lokalt med unga flyktingar.fick Uppsalas FN-förenings fredspris.
- Allt fler böcker skrivs av och om ensamkommande. Under 2019 blir det cirka tio böcker. En del av dem kan man köpa från Stöttepelarens butik. Läs listan!
- Forskningen om de ensamkommande fortsätter och allt fler artiklar och rapporter publiceras. Asylkommissionen har startat upp sin verksamhet. Läs listan!
- Barnkonventionens födelsedag inträffar 20 november. Den 24 november är årsdagen av presentationen av den tillfälliga lagen 2015. Under dessa dagar kommer manifestationer ske på olika håll i Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar