tisdag 11 februari 2020

Till media: Mammorna från Junsele är i Stockholm - ska de välja Mellansel eller Europa?

På väg från Norra Bantorget till Mynttorget juli 2019. Foto Ingrid Eckerman.
Tre representanter för de afghanska Junselefamiljerna är i Stockholm för att träffa Christina Höj-Larsen (v) och FARR, flyktingarnas riksråd. Det finns​ möjlighet för media att träffa dem 12-13 februari. 

Det var de afghanska barnfamiljerna i Junsele som i somras tog initiativ till sittstrejken på Norra Bantorget. Den vann gehör bland andra barnfamiljer, och innan den avslutades inför skolstarten anslöt familjer från hela landet. 
Nu står de inför en ny flytt - till Mellansel eller till annat land. Barnen ska återigen rivas upp från sin tillvaro för att flyttas till Mellansel, med 800 invånare, tre mil nordväst om Örnsköldsvik. De förlorar sina kompisar, sina lärare, sina svenska vuxenkontakter. Det är inte första gången. Asylsökande barnfamiljer i Sverige har skickats fram och tillbaka. Ofta får de mycket kort varsel, och de kan bara ta med sig en del av sina ägodelar. 
Även om ett barn är fött i Sverige, om det har tillbringat hela eller halva sitt liv i Sverige, så anser Migrationsverket inte att barnet har anknytning till Sverige. 
Barnfamiljerna lever i limbo. Efter det att de fått alla avslag får de reducerad ersättning från Migrationsverket och lever under existensnivån. Deras arbetstillstånd dras in. 
Gränspolisen bryr sig inte om dem - de vet att det blir svårt att utvisa dem, dels för att advokater och aktivister gör det bästa för att stoppa dessa utvisningar, dels för att det är stor chans/risk att Afghanistan inte tar emot dem, för att de inte kan få det skydd de behöver.
Familjerna måste regelbundet besöka Migrationsverket. Det är inte ovanligt att handläggaren, i barnens närvaro, hotar: "Du vet väl att gränspolisen kan ta din man och sätta honom i förvaret?" Detta har hänt några få gånger, men då gällt män som har hittat sig en kvinna i Sverige och fått barn med henne. Hittills har det inte hänt att man gjort så mot en etablerad barnfamilj - men kanske risken finns? 
Barnen mår inte bra av allt detta. De har svårt att koncentrera sig i skolan. De gråter. 
Flera barnfamiljer har redan lämnat Sverige för att hoppas bli bättre behandlade av något annat europeiskt land. En familj har fått uppehållstillstånd i Tyskland. Det är heller inte troligt att Frankrike skulle utvisa barnfamiljer till Afghanistan eftersom de knappast utvisar någon annan.
Ska Junselefamiljerna tvingas fly vidare, för sina barns skull?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar