Avskrift ur Norran 22.11.2021
Lördag efter lördag har människor samlats på torget i Malå för att visa vad de tycker. De svarta paraplyerna är en symbol för alla som dödats eller skadats vid olika attentat i Afghanistan. Foto: Håkan Stråge
Ge permanent uppehållstillstånd åt alla afghanska medborgare som sökt asyl i Sverige!
Avskrift ur Norran 22.11.2021
Lördag efter lördag har människor samlats på torget i Malå för att visa vad de tycker. De svarta paraplyerna är en symbol för alla som dödats eller skadats vid olika attentat i Afghanistan. Foto: Håkan Stråge
Magnetkameraundersökning av knäled hos en då 16-årig pojke som vet sin födelsedag. Han blev åldersuppskriven med fyra månader för att göras utvisningsbar. |
En tonåring som sökt asyl från krig och konflikt har betydligt sämre möjligheter än en dömd brottsling att få en rättssäker åldersbedömning och omfattas av ”tvivelsmålets fördel”.
Pierre Schori vid boksläppet 25.10.2021. Foto I Eckerman |
”Sanningen är krigets första offer, också i Afghanistan”, sa förre ministern för asyl- och migrationsfrågor Pierre Schori vid boksläppet av Den onödiga flyktingkrisen, rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015 – 2021 i Haninge kulturhus den 25 oktober 2021. Här är hans tal i en förkortad version.
Professor William Maley vid Sverigebesöket 2018. |
Den onödiga flyktingkrisen - rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015-2021. Red Ingrid Eckerman och Karin Fridell Anter. Migra förlag och Stöttepelaren 2021. |
Boken Den onödiga flyktingkrisen – rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015 – 2021 kommer ut i mitten av oktober. Vi planerar boksläpp på fem platser:
Ill. Mattias Elftorp |
Raoul Wallenbergpriset är det finaste pris en människorättskämpe kan få. Det "ger en möjlighet att lyfta fram det viktigaste arvet efter Raoul Wallenberg: Att var och en har ett ansvar för att bekämpa främlingsfientlighet, antisemitism och annan intolerans."
Foto: Yahya Aliyar |
Demonstrationen för Afghanistan på Mynttorget i Stockholm den 21 augusti 2021 drog uppemot tusen personer. De flesta var afghaner, men det fanns också många iranier och svenskar där. En av talarna var Ingrid Eckerman, grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan! Facebookgruppen har nu 24 000 medlemmar och växer fortfarande. Här är hennes tal.
Bilden är från en tidigare demonstration. |
Senaste veckan, efter att talibanerna intog Kabul, har demonstrationer ägt rum över hela Sverige. Minna Blom var en av talarna i Sala. Hon är en stor kämpe som slagits för att de ensamkommande, som inte ansett sig kunna resa till Afghanistan, ska få boende och mat. Här är hennes tal.
"Röda tråden", Medborgarplatsen i Stockholm, mars 2017. Foto Nazir Hejdarpour. |
Den senaste månaden har ett stort antal manifestationer för Afghanistan ägt rum. Men fler återstår.
Nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan vill uppmärksamma ansvariga på Sveriges del i den humanitära katastrofen som nu kulminerar i Afghanistan. Vi söker ansvarstagande, humanitärt ledarskap och svar på våra frågor. Vi bär på vittnesmål som vi kräver att regeringen lyssnar på.
Bokprojektet Den onödiga flyktingkrisen handlar om hur Sverige hanterade den stora flyktingströmmen som kom 2015. Syrierna var den största flyktinggruppen. De fick uppehållstillstånd direkt och är nu fullt integrerade, studerar eller arbetar.
Illustration: Mattias Elvtorp |
"Det går en röd tråd genom Afghanistans historia. En svag centralmakts försök att genomföra reformer och skaffa sig kontroll över landsbygdens relativa autonomi och religiösa traditionalism har genom historien orsakat en rad av inhemska uppror och krig. Stormakter och grannländer, som ansett sina intressen hotade, har intervenerat – oftast på den afghanska statsmaktens sida, vilket har förvärrat konflikterna och fört in dem på den internationella arenan. Det var detta som de förhandlingar som förts om fred i Afghanistan handlade om."
Fyra år efter det att ditt avslag vunnit laga kraft (efter tredje avslaget) kan du söka asyl på nytt. Här är några tips.
Guldkråkan tog bilden på morgonen 7.7.2021. |
"Guldkråkan" är en flicka som kom till Gotland med sin pappa år 2015. Hon fick där en extramamma, Eva Hållsten. Efter tre år gav pappan upp och återvände till Afghanistan, där delar av hans familj återfanns. Eva har hållit tät kontakt med sin Guldkråka, som nu har blivit 11 år.
Talibanerna behärskar allt fler områden. Migrationsverkets framåtsyftande bedömning bygger på uppgifter från 2019. |
För varje vecka kommer alltmer alarmerande rapporter från Afghanistan. Talibanerna tar över allt fler distrikt, regeringsstyrkorna förlorar områden. Alla som kan ger sig iväg från landet.
Karin Fridell Anter och Morgan Johansson |
I Expressen 27 maj kräver du, Morgan Johansson, att Afghanistan ska ta emot de medborgare som fått avslag, även om de inte tagit covidtest. Det framställs som om dessa afghaner är grova brottslingar.
https://www.expressen.se/nyheter/johanssons-krav-ta-emot-era-medborgare/
Antalet döda i strid i Afghanistan 2005-2019. UCDP. |
Det kommer alarmerande rapporter från Afghanistan. Idag hör vi om massakern där över 60 skolflickor mördades förutom dem som skadades.
Antalet dödade i strider har ökat starkt de senaste åren. Det gäller både krigförande parter och civila. Attackerna har ökat sedan den 1 maj 2021, den dagen då USA:s sista styrkor skulle ha lämnat Afghanistan. Tusentals människor flyr undan striderna mellan regeringsstyrkorna och talibanerna. Hazarerna beväpnar sig för att skydda sig mot talibaner och IS.
Det förändrade säkerhetsläget bör medföra ett nytt rättsligt ställningstagande från Migrationsverket, grundat på aktuella uppgifter.
Ingrid Eckerman, grundaren av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan!, är en av initiativtagarna till en bok om den så kallade "flyktingkrisen".
Boken med arbetsnamnet ”Rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015-2020” har fått ett ”krisstipendium” från Arena Idé och Atlas bokförlag. Stipendiet härrör från inkomsterna av idéhistorikern Sverker Sörlins bok Kris! Från Estonia till Corona (Atlas) och ska möjliggöra skrivande kring kris och kriser i samhället.
Dödligt våld i Afghanistan. År 2020 saknas. Röd linje = afghanska staten inblandad. Uppsala Conflict Data Program. |
I den kommande antologin med arbetsnamnet ”Rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015-2020” kommer det att finnas mer utförliga kapitel om Afghanistan.
Vad händer i Afghanistan? Där accelererar våldet. Någon fred finns inte i sikte. Vi ser ingenting i svenska media, trots att Sverige har en stor afghansk befolkning, med eller utan uppehållstillstånd, och planerar nya utvisningar. |
Under 2021 publiceras en bok med den preliminära titeln "Rättssäkerheten och flyktingarna 2015-2020". Där kommer att finnas två kapitel om åldersbedömningar. Här är en sammanfattning.
Kompletteringar till rapporten med detta namn, publicerad 22.2.2018, senast uppdaterad 9.12.2018.
Se https://stoppautvisningarna.blogspot.com/2018/02/om-aldersbedomningar-av-asylsokande.html
För den journalist som vill veta mera kan vi förmedla kontakt med Rifo som nämns i artikeln. Han har mer att berätta och har filmmaterial från Quetta.
Tusentals hazarer demonstrerar mot pakistanska regeringen för dess undfallenhet mot IS-terrorister. De har blockerat en infartsväg till staden Quetta, där de lagt kropparna efter de elva mördade gruvarbetarna. I snart en vecka har de väntat på regeringens reaktion. |
Karin Fridell Anter, Stöttepelaren och Stefan Löfven, statsminister (s) |
”Du ska kunna lita på Sverige” skriver Stefan Löfven i en debattartikel i Aftonbladet på nyårsafton. Det låter ju vackert, men hur ska någon kunna tro på en sådan försäkran efter alla löften som regering och myndigheterna har brutit?