tisdag 17 september 2024

Skickar Sverige utvisade människor till Afghanistan 2024?

 

Svaret på frågan är 99% NEJ. Migrationsverket fattar beslut om att en person ska utvisas, och det kallas "utvisas" - men utvisningsbeslut verkställs nästan aldrig. 

Den statistik vi fått från Migrationsverket tyder på att fyra stycken deporterades till Afghanistan under 2023, varav tre var dömda till utvisning på grund av brott. Under 2024 har två personer rest ut med polis. En annan dömd person sitter i förvar sedan snart två år.

Under 2024 ska 35 personer ha rest "frivilligt" till Afghanistan. Av dessa har 19 stycken fått återetableringsstöd, vanligen 30 000 kr. Åtminstone en person upplevde sig tvingad att skriva under papperet om frivillig "återresa". Han är nu beroende av stöd från Sverige för sin försörjning. 

Antalet afghanska medborgare utan uppehållstillstånd som Migrationsverket känner till är 1663. Dessutom är 605 personer utan uppehållstillstånd registrerade hos polisen. Hur många som finns i skuggsamhället vet vi inte. Uppskattningsvis har många hundra rest till Tyskland och Frankrike under det senaste året. 

Dessa har i regel sökt asyl från Afghanistan under de senaste åren:

  • En del har "övervintrat" som papperslösa i fyra år efter det att avslaget på den första asylansökan vann laga kraft. De har sökt asyl på nytt och åter fått avslag.
  • Många har studerat enligt gymnasielagen och haft fast jobb i flera år. Men det var någon detalj som inte uppfyllde kraven - kanske hann de inte få det där fasta jobbet innan det tidigare uppehållstillståndet gick ut. En specialgrupp är de hundratalet ungdomar där Migrationsverket i Malmö legat flera år på ansökningarna för gymnasiestudier så att de sedan inte kunde hantera den slutgiltiga ansökan för permanent uppehållstillstånd.
  • En särskilt sorgesam grupp är de som var småpojkar när de kom, ensamma eller med sin familj. När de fyller 18 år bedöms de som vuxna män, vilket nästan alltid innebär avslag. 
  • En del fick tillfälligt uppehållstillstånd för arbete (spårbyte), men vid nästa ansökan var lönen för låg, identiteten inte tillräckligt klart bevisad, eller något annat. 
Det finns även andra, t.ex. gifta män där giftermålet inte godkändes av Migrationsverket. 

De flesta av dessa cirka 2 300 afghanska medborgare är västerniserade. Oavsett vilken tro de har är de sekulariserade. Att, som Migrationsverket gör, anse att de kan "anpassa sig efter hemlandets* kulturella seder och bruk" är cyniskt.

Dessa människor riskerar nu att bli instängda i Sverige, sedan Tyskland infört gränskontroller mot Danmark. Genom att inte ge dem uppehållstillstånd medverkar man öppet till nyrekrytering till skuggsamhället. 

* Dvs. talibanernas kulturella seder och bruk. 

Kompletterande siffror 23.9.2024

Furqan fick stanna enligt gymnasielagen: "Jag har nästan allt"  SR 23.9.2024

  • 7 800 personer fick tillfälliga uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. De flesta var afghanska medborgare.
  • 5 300 (69 %) har fått permanenta uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.
  • 1 000 personer har fortfarande tillfälliga uppehållstillstånd eller är under process.
  • 1 500 har fått avslag på sina ansökningar. Av dessa har cirka hälften lämnat landet.

Hur står det till på Migrationsverket i Malmö?

Ett hundratal personer har fått avslag enligt gymnasielagen då Migrationsverket i Malmö inte behandlat deras ansökningar i tid.

Läs mer

Regeringen skyller utvisningar på gymnasielagen  Internationalen 17.9.2024

Hur står det till på Migrationsverket Region Syd?  10.9.2024

Rapport: Rättsosäkerheten för afghaner fortfarande hög  2.9.2024



1 kommentar:

  1. Tack Ingrid för dit strukturerade och balanserade inlägg. Du gör ett fantastiskt arbete.

    SvaraRadera