Svaret på frågan är 99% NEJ. Migrationsverket fattar beslut om att en person ska utvisas, och det kallas "utvisas" - men utvisningsbeslut verkställs nästan aldrig.
Den statistik vi fått från Migrationsverket tyder på att fyra stycken deporterades till Afghanistan under 2023, varav tre var dömda till utvisning på grund av brott. Under 2024 har två personer rest ut med polis. En annan dömd person sitter i förvar sedan snart två år.
Under 2024 ska 35 personer ha rest "frivilligt" till Afghanistan. Av dessa har 19 stycken fått återetableringsstöd, vanligen 30 000 kr. Åtminstone en person upplevde sig tvingad att skriva under papperet om frivillig "återresa". Han är nu beroende av stöd från Sverige för sin försörjning.
Antalet afghanska medborgare utan uppehållstillstånd som Migrationsverket känner till är 1663. Dessutom är 605 personer utan uppehållstillstånd registrerade hos polisen. Hur många som finns i skuggsamhället vet vi inte. Uppskattningsvis har många hundra rest till Tyskland och Frankrike under det senaste året.
Dessa har i regel sökt asyl från Afghanistan under de senaste åren:
- En del har "övervintrat" som papperslösa i fyra år efter det att avslaget på den första asylansökan vann laga kraft. De har sökt asyl på nytt och åter fått avslag.
- Många har studerat enligt gymnasielagen och haft fast jobb i flera år. Men det var någon detalj som inte uppfyllde kraven - kanske hann de inte få det där fasta jobbet innan det tidigare uppehållstillståndet gick ut. En specialgrupp är de hundratalet ungdomar där Migrationsverket i Malmö legat flera år på ansökningarna för gymnasiestudier så att de sedan inte kunde hantera den slutgiltiga ansökan för permanent uppehållstillstånd.
- En särskilt sorgesam grupp är de som var småpojkar när de kom, ensamma eller med sin familj. När de fyller 18 år bedöms de som vuxna män, vilket nästan alltid innebär avslag.
- En del fick tillfälligt uppehållstillstånd för arbete (spårbyte), men vid nästa ansökan var lönen för låg, identiteten inte tillräckligt klart bevisad, eller något annat.
Kompletterande siffror 23.9.2024
Furqan fick stanna enligt gymnasielagen: "Jag har nästan allt" SR 23.9.2024
- 7 800 personer fick tillfälliga uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. De flesta var afghanska medborgare.
- 5 300 (69 %) har fått permanenta uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.
- 1 000 personer har fortfarande tillfälliga uppehållstillstånd eller är under process.
- 1 500 har fått avslag på sina ansökningar. Av dessa har cirka hälften lämnat landet.
Hur står det till på Migrationsverket i Malmö?
Ett hundratal personer har fått avslag enligt gymnasielagen då Migrationsverket i Malmö inte behandlat deras ansökningar i tid.
Läs mer
Regeringen skyller utvisningar på gymnasielagen Internationalen 17.9.2024
Hur står det till på Migrationsverket Region Syd? 10.9.2024
Rapport: Rättsosäkerheten för afghaner fortfarande hög 2.9.2024
Tack Ingrid för dit strukturerade och balanserade inlägg. Du gör ett fantastiskt arbete.
SvaraRadera