tisdag 19 november 2024

Migrationsverket JO-anmäls åter för långa handläggningstider

På Migrationsverket i Malmö kan ärenden om uppehållstillstånd ligga orörda i 2-4 år.
 

Antalet JO-anmälningar på grund av långa väntetider vid Migrationsverket är stort. Nu är det dags för ytterligare en anmälan.

Vi har tidigare läst i ETC om hur ett hundratal unga män fått avslag på sina ansökningar om permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen därför att Migrationsverket i Malmö inte handlagt deras tidigare ansökningar i tid.

JO-anmälan går jag igenom viktiga datum i den krångliga gymnasielagen och varför en sen handläggning kan vara så ödesdiger. Jag hittar också en möjlig utväg som Migrationsverket hade kunnat använda. Och jag ställer frågan varför man inte har ett system som bevakar ärenden som hamnat på vänt.

Ytterligare en fråga är om det är lagligt att vänta så länge med att fatta beslut att myndigheten inte längre har möjlighet att fatta beslut i lagens anda.

Vi har haft en brevväxling med Fredrik Green, enhetschef på Migrationsverket Region syd. I ett öppet brev bad vi om en förklaring till hur detta kunde hända, att Migrationsverket skulle ompröva besluten och en redovisning för arbetet för att liknande saker inte ska hända igen. Vi fick inte svar på något av detta.

Däremot visade sig Green ha förvånansvärt dåliga kunskaper om gymnasielagen. Han kommenterade heller inte att det som han betraktade som asylansökningar fått vänta mellan två och fyra år på att handläggas, och förnekade att Region syd har betydligt längre väntetider än regionerna Öst och Väst. I JO-anmälan har jag bemött hans yttranden.

"Jättetråkigt om folk har fått avslag" säger Fredrik Green i ETC. I själva verket är det en katastrof för varje individ som drabbas. Från att ha varit etablerade och integrerade i Sverige, med fasta anställningar under flera år och ett hägrande permanent uppehållstillstånd, hänvisas de till att söka asyl som i bästa fall kan ge ett uppehållstillstånd på tre år.

Men över hälften av asylsökande afghanska män får avslag. De får inte längre arbeta, de blir av med sitt bank-id, kan inte behålla bostaden. De får antingen göra som Migrationsverket vill, det vill säga "återvända" till ett land där de kanske aldrig har varit och efter nio år i Sverige anpassa sig efter talibanernas "kulturella seder och bruk". Eller så får de resa illegalt till ett annat land, söka asyl där och börja helt från början, i ett land där de inte kan använda vare sig sitt svenska språk eller sin yrkesutbildning.

Vi vet att psykisk sjukdom och självmord är vanligt i den grupp som efter nio år i Sverige får utvisningsbeslut. Hur det går för just denna grupp vet vi inte.

Det går inte att bortse från möjligheten att afghanska medborgare diskrimineras på Migrationsverket, eller att Region syd har en mer flyktingfientlig inställning än övriga kontor.

LÄS OCKSÅ

JO-anmälan på grund av långa väntetider på Migrationsverket Region syd 19.11.2024

Statskontorets rapport om Migrationsverket granskas av jurister 30.10.2024

Öppet brev till Migrationsverket i Malmö: Vi kräver en omprövning! 28.6.2024

Migrationsverket i Malmö saboterar för de unga gymnasiestuderandena 2.1.2024

Bidra till våra pressmeddelanden!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar