måndag 21 april 2025

Finns det hopp om en mer human migrationspolitik?

 

Idag uppmärksammas avigsidorna med den nuvarande migrationspolitiken allt mer. Trots näringslivets protester försämras möjligheterna att rekrytera utomlands, samtidigt som erfaren arbetskraft, ofta i bristyrken, tvingas lämna landet.

Avslutandet av spårbytesmöjligheten för asylsökande, utan övergångsregler, innebär att 3 300 arbetande skattebetalare och 1 400 familjemedlemmar ska lämna landet. Migrationsverkets hårda linje mot asylsökande unga personer från bland annat Afghanistan medför utvisningar av yrkesutbildade erfarna undersköterskor, hantverkare och industriarbetare.

Sedan reglerna om ömmande omständigheter hårdnade får barn som kommit med sina föräldrar men blivit 18 år utvisningsbeslut. Omhändertagna barn utvisas till vanvårdande föräldrar eller barnhem. Föräldrar till barn som är svenska medborgare utvisas. Dementa åldringar utvisas till ingenting.

Migrationsverket har ålagts att utföra fler kontroller vid förlängning av uppehållstillstånd och att ompröva permanenta uppehållstillstånd. Samtidigt har det blivit svårare att bli svensk medborgare. Detta innebär ett liv i permanent osäkerhet.

Förslag som ligger på bordet är inskränkt yttrandefrihet för utländska medborgare, att permanenta uppehållstillstånd inte längre ska ges till flyktingar och omprövning av medborgarskap.

Sverige är på väg att bli det mest invandrarfientliga landet i Europa, jämsides med Ungern. Vi får allt fler förelägganden från FN, och vi har allt fler fall uppe i Europadomstolen. Under 50 år har vi gått från den ena ytterligheten till den andra.

Samtidigt som Sverige görs ointressant såväl för flyktingar som för högutbildad arbetskraft minskar barnafödande och ökar andelen äldre. Utan invandring kommer Sveriges befolkning att minska. I brist på arbetskraft kommer landets ekonomi att stagnera.

Hur ser framtiden ut? Finns det chans till någon ändring?

En regering som är beroende av Sverigedemokraterna kommer förstås att fortsätta denna linje. Det som inte hunnits med före valet 2026 kommer man att införa därefter.  

Men om oppositionen vinner? Centerpartiet har tidigare stått emot trycket från övriga borgerliga partier. Men i senaste omröstningen, om bland annat spårbytet, var riksdagsledamöterna oeniga.

Vänsterpartiet står stadigt i invandrarfrågan, men är nu påfallande lågmälda. Kanske är det strävan efter att få gå med i en kommande regering som lägger hämsko på partiet.

Miljöpartiet står tydligt för en mänsklig flyktingpolitik. Det är dock frågan vilket inflytande de kan få i en kommande regering.

Socialdemokraterna då, det största partiet, som kan vinna nästa val? De säger sig ju vilja stå upp för de utsatta, de är för jämlikhet, och har tidigare visat stor solidaritet med politiska flyktingar från diktaturer. Tyvärr ligger de i sin migrationspolitik mycket nära Sverigedemokraternas. ”Stramhet” är det viktigaste – att man offrar tusentals individer är betydelselöst.

Samtidigt finns det en stor opposition inom partiet mot nuvarande hårda politik. Vi ser det i sociala media där migrationspolitik diskuteras, t.ex. Stoppa utvisningarna till Afghanistan! Äldre socialdemokrater, som Pierre Schori, Jan Eliasson och Carl Tham har uttalat sig för en mänskligare flyktingpolitik. Aktiva socialdemokrater från hela landet protesterar i Aktuellt i politiken. Den socialdemokratiska föreningen Tro och solidaritet kommer att lämna en motion till kongressen. Morgan Johanssons bror Tony har lämnat en rapport om vinsten med invandringen, och åtminstone en ledande socialdemokrat instämmer. Det socialdemokratiska kommunalrådet i Älvdalen protesterar mot utvisningar av skötsamma arbetare. I vissa första maj-tåg kommer det att finnas banderoller ”För en human flyktingpolitik”.

Migrationspolitiken är en av de kontroversiella frågor som kommer att diskuteras på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg under Kristi himmelfärdshelgen. Om det går att förmå ledningen att lätta på vissa delar i nuvarande och planerad lagstiftning vet vi inte.

Media äger rätt att återge texten helt eller delvis med angivande av författaren (Ingrid Eckerman) och källa.

Bidra till pressmeddelandena!

Se också:

Tidöavtalet – ett hot mot demokratin.

Stöttepelaren – stödförening för ensamkommande barn och ungdomar  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar